Kouřimská skála 2014 aneb Vzpomínka na Petra Muka 30.8.2014 Kouřim

 

KOUŘIM 2014: NAPŘED LIJÁK, POTOM SLUNCE A SPOUSTA MUZIKY

Zpočátku to vypadalo méně než optimisticky: nečekaná odpolední průtrž mračen proměnila areál Kouřimské skály v místo hroutících se stanů a promočené aparatury. Naštěstí to netrvalo příliš dlouho a všichni obětavě stihli vzniklé škody napravit tak, aby se začalo včas. Odpolední Putování s pohádkou bylo v závěru spíše vodnické, ale v pět už hudba začala do sluníčka.

Vokální kvartet G*apeels překvapil zvukovou inovací. Forbidden Fruit vystoupili se Zbyškem Kordačem na basu a černošským frontmanem. Výborně zpívající Karya = shalomská Jana Fériová. Klukovsky pop punkoví Problemz jsou z Kouřimi. Sympatického zpěváka Michaela Foreta hudebně produkuje Petrův Luděk Fiala. Táborské Covertrio + s Richardem Dušákem potěšilo klasickými rockovými hity. Podvečerní Monika Absolonová zaujala publikum nejen muzikálovými songy. Jakub Smolík s kapelou zazpíval všechny pecky i píseň původně určenou Petrovi. Helena Vondráčková nabídla Sladké mámení, popřála Dlouhou noc a představila letošní novinky.

Po deváté hodině přišel na řadu speciální mukovský blok p. m. bandu s hostujícím Honzou Dvořákem. Jany Fériová a Badurová, Míša Klímková, Vít Bareš, Luděk Fiala, Tomáš Waschinger, Zbyšek Kordač a na jednu skladbu i bubeník kapely Decline zahráli Petrovy písničky a jeden song od Depeche Mode. Nové aranže, poctivě nazkoušeno, moc dobrý koncert: Až jednou, Loď ke hvězdám, A stejně tě ztrácím, Ty a já (teď a tady), Tanec ve skle, Nebe nehledej, Láska tě spoutá, Naděje, Cítím (vítr ve tváři), Okno v nebi a Enjoy The Silence. K tomu vítaná projekce Petrových klipů a dokumentů, kde na závěr zaznělo jeho živé Slunce a přání krásné zábavy.

Už noční a moc dobře zpívající Vašek Noid Bárta, i s jednou skladbou od PM. Koncertně zcela suverénní Všichni Svatí s Tomášem W. a Honzou D. (a Láska, ta nebezpečná věc). Abba Stars s dávkou nesmrtelných hitů a Petrou Peterovou z p. m. bandu. U nás unikátní dívčí rockové trio K2. Tradiční pohodovka B. Lues, s Tomášem W. a Míšou K.

Kapelám a zpěvákům předávala kytky čerstvě osmiletá Noemi, velmi dojemné bylo poděkování pana Muka staršího. Milá slova vystupujících, kteří měli k Petrovi různý, ale vždy přátelský vztah. Před pódiem natěšený několikasethlavý kotel. Zákulisí plné kamarádů a spolupracovníků, se kterými se Petr za ty roky potkal. Autor těchto řádků odjížděl ve čtvrt na dvě, kulhající po spoustě našlapaných kilometrů a spokojený s tou fůrou muziky a vzpomínek.

Poděkování patří městu Kouřim a paní starostce Zuzaně Čihákové. Nic by se neuskutečnilo bez Tomáše Waschingera a jeho rodiny, Richarda Dušáka a jeho rodiny plus partnerů. Techniku tentokrát dodala a vše bravurně nazvučila, nasvítila a promítla táborská firma Kocis. Desítky dobrovolníků pomohly s tím, aby tahle akce pro návštěvníky v řádu tisíců úspěšně proběhla. Kouřim 2015? Ano!

Text: Karel Deniš